IgE specyficzne
Uczulenia na alergeny wziewne i pokarmowe
Najczęściej alergie definiuje się na podstawie objawów klinicznych, obecność swoistych przeciwciał IgE w surowicy. W schorzeniach alergicznych organizm ma „ skłonność” do nadmiernego wytwarzania przeciwciał IgE rozpoznających niektóre alergeny powszechnie obecne w środowisku. To prowadzi do uszkodzenia tkanek i zapoczątkowuje proces choroby.
Ogromna większość naturalnie występujących alergenów to pyłki roślin, traw, drzew, chwastów. Ich cechą charakterystyczną jest sezonowość występowania i ścisły związek z okresami pylenia poszczególnych roślin.
Istotnymi klinicznie są również alergeny „całoroczne” grzybów pleśniowych, roztoczy kurzu domowego, zwierząt, jad owadów oraz alergeny pokarmowe. Osobną grupę alergenów stanowią związki chemiczne używane jako lek, szczególnie antybiotyki, jak również konserwanty.