Najpopularniejsze alergeny pokarmowe

Wiele osób nie może spożywać różnych produktów z uwagi na alergie pokarmowe. Jest to nieprawidłowa reakcja organizmu, która może powodować problemy skórne, żołądkowo-jelitowe, układu oddechowego, a także doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. W takich sytuacjach najlepszym rozwiązaniem jest unikanie alergenów. W pierwszej kolejności jednak należy wykonać testy na alergeny, aby dowiedzieć się, jaki produkt wywołuje wyżej wymienione zaburzenia. Jakie są najpopularniejsze alergeny pokarmowe?

Zboża, jaja i ryby

Jednym z alergenów, których musi unikać wiele osób, jest gluten. Znajduje się przede wszystkim w zbożach. Jego źródłem może być również pieczywo, makaron, przekąski czy wyroby ciastkarskie. Czasami również można go znaleźć w składzie przetworzonych produktów mięsnych, na przykład w parówkach albo pasztetach, a nawet w budyniach. Podczas testów alergologicznych często okazuje się również, że pacjenci są uczuleni na jaja i produkty pochodne.

Mowa tutaj nie tylko o jajach kurzych, ale również o gęsich, strusich czy kaczych. Źródło białka jaj mogą stanowić również sosy, lody, desery czy potrawy mączne. Kolejnym alergenem pokarmowym są ryby. Zwykle zdarza się tak, że osoby, które są uczulone na jeden gatunek ryby, unikają również innych, a także produktów, które mogą je zawierać, na przykład konserw czy sałatek.

Mleko, soja i orzechy

Jedną z częstszych przyczyn alergii jest białko mleka krowiego. Osoby, które nie mogą go spożywać, muszą unikać również przetworów, które mają mleko w składzie, na przykład serów, lodów, jogurtów czy masła. Kolejnym alergenem jest soja, która jest wykorzystywana do produkcji wielu produktów, na przykład napojów, jogurtów, pasztetów, wędlin czy pieczywa.

Do popularnych alergenów pokarmowych możemy zaliczyć również orzechy. Mowa tutaj o wszystkich orzechach rosnących na drzewach, na przykład laskowych czy włoskich, a także o pokrewnych produktach, czyli orzeszkach piniowych czy migdałach. Mogą się znajdować przede wszystkim w pieczywie, lodach, słodyczach czy deserach.

Najpopularniejsze alergeny pokarmowe